fredag den 18. november 2011

Lagkage ala mormor

Denne lagkage er gået i arv i min mors familie og har været en del af hele mit liv - jeg mindes ikke en eneste fødselsdag hvor jeg ikke har fået jordbærlagkage ala mormor :)
I tirsdags skulle jeg have besøg af 14 piger og jeg syntes det kunne være sjovt at lave den. Da det ikke er Jordbær sæson lavede jeg den med banan.. det smagte godt, men med jordbær er den altså bare bedst!
Her kommer opskriften og en lille guide til "edderkop spind glasur."

lagkage 
ca 12 personer

Ingredienser
3 hvide lagkagebunde (hjemmelavet eller købte)
flormelis til glasur
kakao til glasur
lidt mørk vermouth
5 modne bananer eller 2 bakker jordbær

creme
5 spsk maizenamel med top
4 spsk sukker
1 liter sødmælk
1 æg
2 spsk vanillesukker
1/2 liter fløde
  • Rør sukker og maizena mel sammen i en gryde
  • Hæld 2 dl mælk i gryden og rør sukker/maizena ud så det ikke klumper
  • Tænd for varmen og hæld resten af mælken i gryden
  • Rør ægget i og pisk HELE TIDEN indtil cremen koger.. 
  • Cremen er nu helt tyk - tag gryden af blusset, tilsæt vanillesukker og stil cremen til afkøling i køleskabet
  • Pisk fløden godt stiv
  • Tag den helt kolde creme ud af køleskabet og pisk den igennem med elpiskeren
  • Pisk flødeskum og cremen sammen med håndmikseren
  • Stænk bunden med mørk vermouth
  • smør creme på bunden og læg et lag banan/jordbær
  • Gentag
  • Resten gennemgår jeg under billederne :)


Den pisket creme efter afkøling


Stift pisket flødeskum


Cremen og flødeskummen pisket sammen til den endelige creme


Billig mørk vermouth fra Netto.
Denne ingrediens er vigtig for at lagkagen bliver perfekt - undlad det ikke selvom børn skal spise lagkagen.. der bruges meget lidt, men smagen er fantastisk kombineret med det søde


1. lag creme med banan


Sådan ser lagkagen ud når den lige er lagt sammen.
Gem en rest creme og smør op med den - så bliver kanten pæn


(Denne kage er med jordbær og fra en anden gang hvor jeg lavede den)


Banan Lagkagen rettet til :)
Jeg retter den til ved at køre en kniv rundt i kanten og presse jordbærrene lidt ind.
Så bliver den pæn jævn..


Jordbær lagkagen rettet til.
Stil den evt på køl natten over og læg glasuren på næste dag. 


Dæk det øverste lag med hvid lidt tyk glasur
(det gør ikke nøget det løber lidt ned af kanterne)


Lav cirkler med mørk glasur - start med en prik i midten.
Det gør ikke noget det ikke bliver helt pænt og jævnt - man ser det ikke til sidst.


træk en kniv ned igennem kagen, som skulle man dele den i 2
gør det med det samme - mens glasuren stadig er "våd"


Kør kniven igennem igen - så kagen er "delt" i 4 stykker


Fortsæt så kagen tilsidst er "delt" i 16 stykker


Tør til sidst dit lagkagefadet af - der kan godt trække lidt væske ud og ligge sig sukker i kanten af lagkagen.. Dette gør ingenting og er helt normalt.. 
det skal blot tørres af med en fugtig klud før serverring 


Du har nu et fint mønster på kagen..
Kagen bliver næsten bedst hvis man laver den dagen før den skal serveres - så den når at trække lidt i køleskabet. 
God Weekend :)

2 kommentarer:

  1. Wauw, det er flot kage og smager sikkert også skønt :-)

    SvarSlet
  2. Neii hvor ser det lækkert ud !
    Kender godt det med ikke at lade de gamle opskrifter gå tabt, hos os er det en variant med banan og nougat der stadig hitter !

    SvarSlet