lørdag den 17. marts 2012

koldthævede ynglings "cupcake boller"

Her til morgen lavede jeg "cupcake boller" det skulle egentlig bare have været helt almindelige boller, men jeg var løbet tør for bagepapir, så silikoneformen måtte tages i brug.
Min side er jo egentlig en kageside.. Men jeg er blevet enig med mig selv om at jeg vil dele en af de opskrifter med jer som jeg bager allermest. Jeg elsker nybagt brød, og især når man kan lave dejen på 3 minutter.. jeg lyver ikke.. Jeg laver dem ofte omkring 23 tiden lige før jeg går i seng.
Jeg har ikke en opskrift på dem, da jeg er til "en skvat af det, og en skvat af det" :) men jeg har sjusset mig lidt frem, så her er en guideline.

Koldthævet boller
10 gram gær
6 dl lunkent vand
1 spsk olie
1 tsk salt
3 dl grovmel (evt rugbrødsblanding uden tørgær)
? hvedmel eller durum mel
En håndfuld kerner (solsikke, græskar, hvide birkes eller hvad du kan li)
Evt 2 revne gulerødder eller 1/2 reven squash

  1. Hæld 6 dl lunket vand i en stor skål og rør gæren ud heri
  2. Tilsæt olie, salt, kerner og evt squash/gulerødder og rør rundt
  3. Tilsæt grovmel eller rugbrødsblanding og rør
  4. tilsæt hvedemel til dejen er mættet men stadig klistret. jeg plejer at røre med en alm. ske. Dejen skal være så klistret at du ikke kan ælte den med hænderne. 
  5. Sæt dejen i køleskabet tildækket med madfilm natten over (hæver til dobbeltstørrelse).
  6. Klask dejen på et stykke bagepapir i bollestørrelse og lad det hæve 10-20 minutter alt efter din tid
  7. bages ved 200 grader i alm ovn i ca 15 minutter. hold øje.. det kommer an på bollestørrelsen og ovnen.    
Dejen kan holde sig i op til 4 dage i køleskabet.. så det er nemt at lave nybagte boller hver morgen.
Man kan putte dejen i alverdens forme.. I morges lavede jeg dem i en hjertesilikoneform. Jeg har også ofte lavet dem i mine alm. stålmuffinsforme. De er rigtig gode som tilbehør til suppe også.
Når jeg serverer dem som tilbehør til aftensmad, pensler jeg dem med olie og drysser krydderi eller kerner på.. de bliver super fine.


Wiltons "Bake Easy" er margarine på sprøjtedåse. Den er genial til at "smørre" forme med før bagning, og ofte brugt i mit køkken. den koster 65 kr - men er meget drøj i brug. den kan købes på de fleste kagehjemmesider.


Jeg er stor fan af alle Kornkammerets økologiske kerner


Solsikkekerner er geniale og billige i forhold til mange andre kerner. De er også supergode ristede på panden til brug i fx pesto, på yoghurten eller ovenpå salaten 


Rugbrødsblandinger findes i mange afskygninger. Jeg synes denne er rigtig god - har fået den i gave engang. 


Bollerne lige kommet ud af ovnen


Her kan man se de er hjerteformet



De færdigbagte boller 
God Weekend

5 kommentarer:

  1. En rigtig fin ide til kuvertbrød ;-)

    SvarSlet
  2. Hvor er de fine - må klart afprøves :D

    SvarSlet
  3. Har nu bagt dem hver morgen i tre dage og hele min familie er vilde med dem! De vil blive bagt mange gange fremover :)

    SvarSlet
  4. Hej.
    Det der Wilton spray margarine, er noget dyrt. I METRO fås en lidt billigere variant. Bare lidt nyttig viden. Den er en del større end Wilton dåsen og koster lidt mindre. Den findes i kølerummet, sammen med andet smør og margarine. Dåsen er blå med billeder af brød og flutes på. Den hedder DABA
    Go sommer.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak for tippet..
      Jeg så faktisk også en ny spray i FØTEX igår - Jeg tror det er AMO der har lavet den :) Så nu er den let tilgængelig.

      Slet