torsdag den 5. januar 2012

Muffin med flydende indre (chokoladefondant)

Denne dessert har jeg lavet rigtig mange gange efterhånden - og mine gæster bliver altid imponeret.
Jeg fandt den for lang tid siden på foodfanatic hjemmeside. 
Her får i lidt billeder og opskriften. Til desserten serverede jeg vanille is, hjemmelavet kyskager og hindbær coulis.


Her er formen penslet og rystet med chokolade.
Dejen er nu klar til at komme deri. 


kagerne når de lige er kommet ud af ovnen


Før man skære i muffin'en 


Og - Tadaarrr - muffin med flydende indre
ift
Opskrift
ca 12 stk

4 æg (past)
4 æggeblommer (past)
200 g sukker
200 g mørk chokolade
200 g smør
200 g mell at forberede formene

Til formen
ca 50 g smør
ca 2 spsk kakao 
Form til 12 muffins eller 12 staniol forme (ca 1.5 dl)ør du
  1. Smørret smeltes og formene pensles --> stilles på køl indtil smørret er stivnet
  2. Formene pensles igen med smør --> stilles på køl et par minutter
  3. Drys lidt kakao i hver form og ryst formene så kakaoen fordeler sig rundt i formen. Det overskydende kakao hældes ud
  4. formene stilles på køl indtil de skal bruges. 
  1. Æg, æggeblommer og sukker til en luftig masse (ca 5 min)
  2. Smelt smør og chokolade over vandbad eller ved meget svag varme i en gryde - lad det køle indtil det er lunkent
  3. Sigt mel i sukker/æggemassen mens du pisker
  4. Hæld chokolademassen i blandingen, over 3 omgange, mens du pisker
  5. Massen hæles i formene (fyldes næsten til kanten) og stilles på køl indtil de skal bruges. De kan sagtens stå i køleskabet natten over, eller fryses i op til en måned. hvis de nedfryses, skal de tø op i køleskabet før de sættes i ovnen
  6. Bages ved 200 grader i 10-12 min - overfladen skal være sprød når de tages ud.   
  7. Lad dem køle et par minutter og vend dem forsigtigt ud. 

Jeg lavede hindbær coulis til. Det er blot en pakke frosne hindbær der varmes op i en gryde, moses med en gaffel og tilsættes ca 2 tsk sukker efter smag. det er vigtigt hindbærne får et hurtigt opkog, da det dræber bakterierne. 
Lad det køle af og server det sammen med kagerne, is og evt kyskager

OBS - æggene skal være past. da kagerne ikke bliver bagt helt igennem.. jeg har nogen gange brugt alm. æg - da det er meget billigere.. men det må være op til den enkelte at vurdere risikoen for salmonella og om man vil "tage chancen" :) 

9 kommentarer:

  1. Tænker lidt på om kagerne skal bages lige inden man skal bruge dem eller de også kan serveres kolde?

    SvarSlet
  2. De skal serveres lige når du har bagt dem, altså varme :)

    SvarSlet
  3. BAger du den på en rist eller en bageplade??+

    SvarSlet
  4. Kan man bage dem i papirforme i en metalmuffinform? Tænker de så er lettere at få ud af formen...
    Vh Helene

    SvarSlet
  5. @Helene - jeg ville ikke bage dem i papirforme.. så tror jeg de er svære at få ud. du kan sagtens lave dem i metalforme, men du skal følge opskriften mht at smøre formene og drysse med kakao :)

    SvarSlet
  6. Skal de stå i køleskabet før de bliver bagt, eller kan man bare bage dem lige når de er lavet? :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, selfølgelig :) hvorfor skulle man da ikke kunne det? go' fornøjelse!

      Slet
  7. Kan man godt fryse dem et par dage eller en uge inden og så tage dem op på dagen og bage dem i siliconeformene? :-)

    SvarSlet