søndag den 7. april 2013

Fondant sommerfugle

Så kommer der et lille indlæg om hjemmelavet fondant sommerfugle. 
De er meget enkelte at lave - men hvis man er helt ny i kageverdenen, kan det nogen gange være godt med en guide til selv de simpleste ting :)


Når jeg laver sommerfugle bruge jeg næsten altid købe fondant. 
Det er nemt at arbejde med, og man kan indfarve små klumper af gangen.
Jeg synes det er flot at lave forskellige nuancer af samme farve, så jeg starter med kun at tage en lille smule pastafarve på en tandstik, og køre den henover min fondant - så jeg starter ud med en pastelfarve.

Når man indfarver fondant så skal man folde og strække - folde og strække - folde og strække fondanten.. Ellers bliver fondanten hurtig meget klistret at arbejde med pga varmen fra ens fingre.
Og så går det meget hurtigt når man gør det på den måde. Jeg har prøvet at illustrerer det på billedet ovenover.

Når man er træt af den farve man er igang med, tilføjer man bare en smule mere af den samme farve - og så får man en flot mørk lyserød fx :) 


Jeg har købt mine udstikkere i specialkøbmanden, der kan man få en pakke med 3 forskellige størrelser. Men de kan også købes i Søstrene Grene for tiden.

Rul din fondant ud - jeg har et underlag fra tupperware jeg bruger, så klister fondanten ikke fast til underlaget. Jeg plejer at rulle min fondant forholdsvis tyndt ud, da sommerfuglene tørre hurtigere og jeg synes det er det pæneste.

På billede 2 kan man se en udstukket sommerfugl - jeg har en lille skumgummi måtte jeg kører udstikkeren henover, før jeg trykker sommerfuglen ud. Dette er for at fjerne rester af fondant i siden af udstikkeren, så min sommerfugl får flotte kanter når den trykkes ud. måtten er ikke et must - men den er nu god at have :)


Jeg tørrer mine sommerfugle med den imprægneret side nedad henover fx en tallerken kant, eller kanten  af en papkasse der vender på hovedet.
Her på billedet har jeg foldet sølvpapir jeg har lagt 3 dobbelt, ligesom man folder mussetrapper.. på den måde får jeg "bakker" mine sommerfugle kan lægge henover. Pointen er at sommerfuglene skal flyve når de er tørre.. ligesom på de nederste billeder.

Jeg plejer at lade mine sommerfugle tørre natten over. Man kan lave dem lang tid i forvejen da det jo består af sukker.. så de bliver ikke for gamle. De bliver lidt hårde, men man kan sagtens spise dem. 
Jeg laver engang imellem masse produktion foran fjernsynes og gemmer dem i en lufttæt beholder - så har jeg altid nemt pynt ved hånden. 


Masseproduktion


Når sommerfuglene er tørret kan man "male" dem med glimmer.
Man tager en lille smule alkohol (vodka) i en lille skål hvori man blander spiseligt glimmer. Her har jeg lavet en grøn sommerfugl og penslet den med min vodka/glimmer blanding. 
man skal kun bruge ca 1 tsk vodka hvori man hælder glimmeren.. den lidt tykke masse pensler man på sine sommerfugle hvorefter man lader dem tørre.
spiseligt glimmer kan købes på alle kage-netbutikker og i Kop og Kande.


Det her var en af de første cupcakes jeg lavede. 
Men egentlig meget festlig synes jeg


Her er minicupcakes jeg lavede til en barnedåb


Man kan også bruge sommerfuglene som pynt på flødeboller


Her grønne og brune sommerfugle på Chokolade/pistacie cupcakes


Og i laaaaaaanggeee baner


God Søndag :)6 kommentarer:

 1. Hej. Fed blog du har. Har fået en masse inspiration. Opbevarer du sommerfuglene i køleskabet?

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej det må man ikke, så "smelter" de. De skal opbevares i en lufttæt beholder eller i en kagedåse. Hvis der er lime eller citron i frostingen, kan de godt smelte lidt. Hvis man bruger en alm vanillefrosting ude "syre" kan man godt putte cupcakes med sommerfugle på i køleskabet

   Slet
 2. Hej. Hvor meget glitter bruger du til den ene tsk. vodka? Jeg synes mit synker til bunds i skålen :(

  SvarSlet
  Svar
  1. Man skal bruge forholdsvis meget.. Vodkaen fordamper lige så stille.. så du vil opdage at din masse bliver tykkere og tykkere. Jeg vil sige ca 2 tsk glimmer til 1 tsk vodka. Du kan jo starte med at lave halv portion :)

   Slet
 3. Kæft, hvor er du dygtig. Simpelthen så smukt.

  SvarSlet