Jeg elsker brændte mandler, og de er forholdsvis lette at lave.. og så er de geniale i et sødt glas til værtindegave :)
for ca 45 kr kan man lave 400 g brændte hasselnødder eller mandler, så prisen er også noget bedre end hvor man skulle købe dem.
Jeg har lavet en billedeserie så man kan følge processen.. mange tror at det er en fejl når sukkeret krystalliserer og man kan give op.. Tricket er at blive ved med at røre og varme, og så ligepludselig karameliserer sukkeret igen.
Ingredienser
2 dl vand
300 gram sukker
400 gram mandler eller hasselnødder
2 tsk eddike
1 spsk smør
Sådan gør du
- Bring vand, eddike, sukker og nødderne i kog ved fuld blus på en pande
- Skru derefter ned på middel blus og lad vandet fordampe, indtil sukkeret har konsistens som sirup
- Tilsæt smørret
- Rør grundigt hele tiden. på et tidspunkt vil sukkeret blive helt "raspagtigt" og skille fra nødderne, men bliv ved med at røre og røre og røre (op til 20 min afhængig af varme og komfur), og sukkeret vil pludseligt danne krystaller og og sukkermassen vil klæbe fast til nødderne.
- Når du synes konsistensen på nødderne er fin, hældes de ud på et stykke bagepapir og tørre.
- Slå forsigtigt på nødderne med en ske, så de skilles let.
- Opbevares i en glaskrukke med låg eller i en kagedåse - de kan holde sig indtil de er spist ;)
OBS:
Mine mandler fik lige et minut for meget.. jeg ventede til sukkeret var blevet helt flydende og blankt igen, før jeg tog dem af varmen.. de blev helt glasagtige, men det havde nok været bedre hvis de var taget af varmen ligefør det skete, så de lignede hasselnødderne mere. Men prøv dig frem :)
Nødderne lige kommet på komfuret
vandet koger ind
konsistensen er som sirup og smørret tilføjes
Der røres og røres
Sukkeret får en mærkelig konsistens
Røre røre røre
og sukkeret bliver fint igen og klæber til nødderne
Nødderne hældes ud på bagepapir og afkøler helt.
Lækkert!
SvarSletuhm hvor ser det lækkert ud !!
SvarSletDet ser godt ud :D
SvarSletOg de smager helt fantastisk. Et meget vellykket forsøg idag, tilførte blot et lille drys vaniljesukker, kun fordi jeg midt i prosesen, forlod min krop, og pludselig var ham manden, der står der på gaden en kold vinterdag og sælger brændte mandler, med en infernoduft af karamel (og tror jeg,) vanilje omkring sig. ;-)
SvarSlet