tirsdag den 4. december 2012

Karamel (dulce de leche)

Så blev det min tur til at prøve at lave lækker karamel af kondenseret mælk. Det er virkelig nemt, og det smager HIMMELSK :)
Karamellen kan man bruge til mange ting.. Som fyld i macarons, til is, som smørepålæg, fyldt i en muffin eller som frosting på en cupcake.. Jeg lover at jeg vil prøve en del af disse ting, nu jeg har fået øjnene op for denne lækre karamel.
Konsistensen er cremet og lækker.. lidt ligesom blødt smør. 
Den skal opbevares på et glas i køleskabet - kan holde sig minimum 14 dage på køl. 
Kondenseret mæl kan købes i de fleste supermarkeder efterhånden. Jeg købte 2 dåser i Irma på tilbud til 30 kr. 


1) Pil etiketten af dåsen
2) Stil dåsen nede i gryden og dæk den helt med vand. 
(på billedet ligger min dåse ned, men den skal stå op)
Det er VIGTIGT at dåsen hele tiden er dækket med mindst 2 cm vand, da den ellers kan eksploderer.. 
3) Lad vandet småkoge i ca 3.5 timer
jeg kogte vand i en elkedel som jeg hældte ved en gang imellem
4) Tag dåsen op af vandet og lad den afkøle i mindst en time
5) Åben dåsen og nyd din karamel
6) Hvis du ikke skal bruge den med det samme, så skal karamellen over i et tætsluttet glas og på køl.


 

7 kommentarer:

  1. Hvor ser det lækkert ud, det skal klart prøves af en af de dåser jeg har stående i skabet. :)
    Når du skal have dåsen op af det koge de vand, må man så godt vende den på hovedet eller hvordan fik du dåsen op af gryden da den var kogt?
    En anden ting, skal man hælde kogende vand ved løbende eller kan man bare lade det koge de 3 1/2 time? :)

    På forhånd tusind tak for dit svar.

    SvarSlet
  2. Hej Mette
    Jeg brugte en hulsi til at tage dåsen op med.. det gør ikke noget at dåsen vælter, bare gør det du synes er nemmest for at få dåsen op :)
    Man skal hælde vand ved løbende da vandet fordamper.. og det er vigtig dåsen hele tiden er dækket af vand.

    SvarSlet
  3. Tusind tak for dit svar. :) Det må klart være et projekt som kan klares sammen med eksamenslæsning i ugens løb.

    SvarSlet
  4. Et lille tip: brug en trykkoger, det tager ca. 1/2 time :)

    SvarSlet
  5. Du kan også bruge den kondenseret mælk til at lave Brigadeiro, som der er en opskrift på her: http://caro4550.wordpress.com/2010/10/06/a-little-taste-of-heaven/
    Nogle gange når jeg har lavet Brigadeiro har jeg hældt det i short glas og dysset det med krymmel, da den nemt smelter når man ruller det.

    SvarSlet
  6. Man kan også prikke 2 huller i låget af dåsen, så skal den selvfølgelig ikke dækkes af vand.
    Men så er der ikke så stor risiko for at dåsen eksploderer.

    SvarSlet